Uit het leven van een AVW2 consultant: Mariah Carrey vs Mark Koolman

#blog 3 #MarkKoolman #All I want...

Zoals sommigen van jullie weten ben ik in het weekend (en soms een week tijdens de wintersport) DJ. De afgelopen 20 jaar heb ik dat met veel liefde gedaan en dat blijf ik de komende jaren ook nog zeker doen! Ik ben een zogenaamde allround DJ, dat wil zeggen dat ik alle stijlen, genres en jaren op een hoop gooi en daar een mix van maak. Dit betekent ook dat het publiek in een korte tijd verschillende muziekstijlen voorbij kan horen komen. Binnen 5 minuten kun je brainpower, Michael Jackson en Run DMC hebben gehoord waarna we weer vrolijk doorgaan met een ander genre.
Vaak wordt tegen mij gezegd; “Wauw, dat is wel iets heel anders!”. En ja, het is een hele andere setting dan projectleider of consultant zijn voor AVW2. Toch zijn er een groot aantal overeenkomsten tussen een DJ en een consultant. Vooral de mens centraal zetten is van groot belang bij beide beroepen. Samen met de groep een ritme vinden waarin de verandering tot stand wordt gebracht.
Veranderingen in een proces, een ICT systeem of op de dansvloer komen pas tot stand (en worden geaccepteerd) als de omstandigheden daarvoor juist zijn. Als projectleider zorg je er dan ook voor dat de condities zo zijn dat er vertrouwen is. Dat de medewerkers zich op hun gemak voelen en dat er een goede sfeer is waarin optimaal kan worden gepresteerd. Als projectleider of DJ (ik sta vaak voor nieuw publiek) heb je vaak relatief weinig tijd om deze condities te creëren. Als projectleider lukt ons dit door het “lezen” van de medewerkers. Bij AVW2 gebruiken wij hiervoor drijfveren analyses, niet om mensen in hokjes te plaatsen maar om de medewerkers aan te spreken op hun drijfveren.
Als DJ doe je bijna hetzelfde. Je scant het publiek en vormt groepen mensen die van hetzelfde genre muziek houden. Door met de muziek deze groepen in het publiek aan te spreken ontstaat er een sfeer waarop mensen een verandering in tempo of genre geen enkel probleem vinden en mee blijven feesten. Timing is hierbij het sleutelwoord. Zodra op het juiste moment het juiste nummer wordt ingezet kan je alles draaien wat je wilt.
Om een voorbeeld hiervan te noemen, mijn collega DJ’s en ik hadden altijd een soort van weddenschap; wie draait als eerste in het nieuwe jaar All I Want for Christmas" van Mariah Carey en laat het publiek uit volle borst meezingen. Alleen met de juiste timing en een perfecte samenspel met het publiek is dit mogelijk. En natuurlijk zit je er wel eens naast maar rond begin mei hebben alle DJ’s Mariah Carey gedraaid en het publiek vond het geweldig!

Ook nieuwsgierig geworden hoe AVW2 muziek kan brengen in jou veranderopgave?  Neem dan contact op via mark.koolman@AVW2.nl of 0610065947

 

Terug naar overzicht
© 2024
Created by LR Internet